Ide Ide

sörélesztő
Étkezés

A sörélesztő a vegánok B vitaminforrása

Franciaországi hosszabb tartózkodásom alatt ismerkedtem meg a sörélesztőpehellyel. Több mint 20 évvel ezelőtt a magyar étkezési kultúrától, még nagy mértékben eltérő francia konyhát és az étkezési kultúrához tartozó szokásokat nagyon nagy kíváncsisággal és érdeklődéssel fogadtam, legegyszerűbb ötletek is el tudtak bűvölni.

Ezek közé tartozott a főétkezés előtt a megmosott zöldsalátára szórt sörélesztőpehely, amit még olívaolajjal, borssal és mustárral elegyített szósszal öntöttünk nyakon. Ez volt a legegyszerűbb előétel.

A sörélesztőpelyhet sokáig nem is lehetett kapni Magyarországon, de ahogy a gasztronómiai kultúra fejlődött, úgy jelent meg egyre több bolt és az üzlethálózat polcán.

A sörélesztő kiváló ízfokozó, kicsit fanyar íze a sajtra emlékeztet, így tökéletesen beépíthető a vegán konyha alapanyagai közé.

Rendkívül magas krómtartalma kifejezetten ajánlott a cukorbetegek számára.

sörélesztőpehely

A vegánok számára kiváló B vitamin forrás. Van benne B-komplex, ami tartalmaz B1 vitamint (thiamin), B2 vitamint (riboflavin), B3 vitamint (niacin), B5 vitamint (pantoténsav), B6 vitamint (piridoxin), B9 vitamint (folsav), és H vagy B7 vitamint(biotint), amelyek nem mellesleg segítenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában.
Az ásványi anyagban (króm, magnézium, cink, jód, szelén, foszfor és vas) gazdag sörélesztőpehely rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt, a hajat, jó hatással van az emésztési problémák enyhítésére.
Sörélesztőt vagy sörélesztőpelyhet ma már szinte minden nagyobb üzlethálózatban, nagyobb áruházláncban lehet kapni. Ha teljesen tiszta, nem más adalékokkal kevert, gluténmentes változatot szeretnénk, akkor érdemes az ellenőrzött termékeket forgalmazó bio- és natura boltokat követni.