Ide Ide

fogimplantatum
Egészség

A fog implantátum előnyei

A fog implantátum a fogak egyenkénti pótlását teszi lehetővé, és anélkül, hogy a szomszédos fogakat le kellene csiszolni. Rögzített pótlást implantátumok segítségével is lehet készíteni, vagyis hidat, abban az esetben is, amikor már csak a kivehető protézis jelent megoldást. Könnyebben kezelhető, természetesebb és kényelmesebb is az implantátum. Készíthető fix pótlás, körhíd, vagy kombinált fogpótlás is 5-8 implantátum segítségével. A fog implantátum jobb rágóképességet biztosít, így a biztonságérzet is sokkalta nagyobb. További előnynek számít az implantátumnál, hogy a fog elvesztése után a csontlebomlást is megelőzi.

A szájsebész az implantáció beültetése előtt egy állapotfelmérést végez el, így a beteg anatómiai adottságait felméri, valamint készít egy röntgen felvételt, és laborvizsgálatot rendel el.

Az implantátum behelyezését követően több hónap várakozási, gyógyulási idő következik, amikor ez idő alatt az implantátum becsontosodik, tehát az implantátumban lévő mikropórusok benőnek a csontsejtekbe. Miután stabilan rögzül az implantátum, akkor kerülhet sor a fogpótlás elkészítésére, amely lehet korona, híd, vagy műfogsor).

implantáció

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a duzzadt területre hideg borogatást célszerű tenni. Az érzéstelenítő elmúlása után szabad csak enni, a felírt gyógyszerek kihagyása pedig nem ajánlatos.

Akkor tekinthető sikeresnek az implantáció, ha idegentest-érzés, vagy fájdalom nem áll fenn, így gyulladás sincs az implantátum körül. Tovább, ha nem mozog az implantátum, nem látható csontfelritkulás az implantátum körül a röntgenfelvételen.

A beültetést követően nem ér véget a kapcsolat fogorvos és beteg között, hiszen az implantáció sikeressége közé tartozik a megfelelő szájhigiéné kialakítása, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Évente legalább egyszer el kell mennie a betegnek kontrollvizsgálata, amikor is a fogorvos ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, továbbá megnézi, hogy szükség van-e korrekcióra. Amennyiben bármilyen elváltozást észlel az implantált beteg, azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni! A témáró további részleteket találhat a fogabc.hu weblapon.

Az implantátum élettartalma átlagosan 10-20 év, amely függ a helyétől és a beteg szájhigiéniájától is.

Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, nehogy az implantátum túlzott terhelésnek legyen kitéve, ugyanis amennyiben az implantátumot túlzott terhelés éri, akár az elvesztésükhöz is vezethet. A túlterhelés azt jelenti, hogy túl kevés implantátum olyan terhet visel, amely az egész fogsorra nehezedik.

További érdekes fogászati írások

Fogszabályozás – a legfontosabb tudnivalók
A műfogsor megfelelő ápolása
Mikor van szükség gyökérkezelésre?