Ide Ide

coliving
Ingatlan

Cohousing: Új trendek, amelyek a fenntartható lakhatást és a közösségi élményt támogatják

Manapság világszerte, így hazánkban is új trend van kibontakozóban, egyre többek számára fontos a fenntarthatóbb városi élet. A szemlélet nem csak a lakhatást, hanem a munkavégzést is a középpontba helyezi. Ugyanakkor egyik legnagyobb előnye a közösségépítő szerepében van.

A fenntartható lakhatás, és a közösségi összetartozás igénye világszerte új szemléletek elterjedését hozta maga után, amelyek egy bizonyos réteg körében igen népszerűek. Egyre többet hallani a cohousing, a coliving, és a coworking kifejezéseket a hazai médiában is. A téma kapcsán érdemes megvizsgálni például azt, hogy milyen haszonnal jár a tagok számára, kik számára vonzó ez az életforma.

Az élhető nagyvárosi lét sokak számára csupán az élhető lakhatás feltételeit jelenti. A közösségi lakóházak cohousing projekt résztvevőinél viszont az összetartást segítő kapcsolatra helyeződik a hangsúly. A megosztás alapú közösségi lakóház sok fiatal számára jelent alternatívát, különösen azok számára, akik nem tudnak önerőből – illetve szülői támogatással sem – saját ingatlant vásárolni. A cohousing modell mindazok számára előnyös, akik szűkölködnek a kezdő tőkében, de nagyobb biztonságra törekednek a változó albérleti piac feltételei ás ingadozó árai mellett. De azoknak is, akik a közösségi élményt fontosnak tartják, és nem idegenkednek a megosztás gondolatától, és képesek a kooperációra. Addig, amíg a coliving a rövid és hosszú távú együttélés fizikai keretét adja meg, addig a cohousing egy vállalt életforma, amely az anyagi ráfordításon túl, tudatos részvételt is jelent a tagjai számára. Az önkéntes és tudatosan vállalt közösségben együttesen döntenek a terek, a tevékenységek, és a feladatok megosztásáról, és az sem közömbös szempont, hogy a jövőbeni lakótársakat is megegyezés útján választják ki.

Számos kutatás vizsgálta a fiatalok körében az alternatív lakhatási feltételek iránti fogékonyságot, amelyből megállapítható, hogy nagyobb igény lenne hazánkban is a közösségként működő lakhatási formákra. A tapasztalatok szerint különösen a korábbi kollégisták körében népszerű. Azonban akik kezdetektől az albérletet választották, ők később sem nyitottak igazán a közösségi lakhatása. Míg a kollégisták szívesen osztanák meg másokkal a teret, illetve laknának együtt akár másokkal is a későbbi életük során. Úttörő kezdeményezés például a budapesti E-Co-Housing projekt, amely a 14. kerületben közel száz eltérő társadalmi és családi helyzetű, egyben különböző életkorú lakosnak nyújt fenntartható, és kedvező árú lakhatási feltételeket.