Ide Ide

Autó

Három szempont, amelyek miatt jobban megéri javíttatni a szélvédőt, mint kicseréltetni

Ha egy kavicsfelverődés miatt megsérül, esetleg meg is reped az autónk szélvédője, két lehetőségünk marad: vagy megjavíttatjuk, vagy kicseréltetjük azt. A jobb megoldásnak az első verziót tartjuk, fel is sorolunk három érvet, hogy miért.

1. Olcsóbb

Teljesen egyértelmű, hogy ha javítható egy sérült szélvédő, a javítás költsége a töredéke lesz a teljes csere árának. Ebben nincs különbség sem az autók típusát, sem a márkáját, de még az évjáratát tekintve sem. A javíttatás nem jelent kiemelkedő kiadást, könnyedén beilleszthető a havi családi költségvetésbe, egy csere azonban, különösen, ha új gyári szélvédő beszerzését tűztük ki célul, komoly költséget jelenthet, ami újratervezést igényel a családi kasszában. A szélvédő cseréje egy vadonatúj autó esetén persze elfogadható, hiszen ha a drága kocsira jut pénz, az új szélvédőre is akad, ám egy idősebb, használt kocsinál a legbölcsebb választás a szélvédő javíttatása lesz. Hogy mennyi az annyi? Érdemes informálódni, például olyan budapesti szakembereknél, mint a szélvédő javítás olcsón csapata.

2. Gyorsabb

Fontos szempont, hogy a javítás gyorsabban megvan, mint a csere, ez a kijelentés is igaz minden esetben. Egy szélvédő javítása belefér egy órába, ha nem áll előttünk sor a szakembernél, míg a cserével napokig kell bíbelődni, foglalkozni az alkatrész beszerzésével, a szereléssel, az autó nélküli élet logisztikájának megoldásával. Pontosan tudjuk, hogy rohanó világunkban az idő pénz, azaz egy gyorsabb megoldásért a legtöbben nyugodt szívvel fizetnek magasabb árat. A szélvédő javítása esetén más a helyzet: a cserével való összevetésben ilyenkor a gyorsabb megoldásért kell a kevesebbet fizetni.

3. Környezettudatosabb

Modern világunk rákfenéje, hogy ha valami elromlik, azonnal dobjuk is ki, meg sem próbáljuk megszereltetni, megjavíttatni. Egy lyukas zokninál érthető az azonnali csere, egy felpattanó kavics miatt megsérült szélvédő esetében kevésbé. Sokkal környezettudatosabb megoldás, hogy ha a javítás mellett döntünk, ezzel ugyanis nem termelünk hulladékot, inkább meghosszabbítjuk egy termék használati idejét. Tudjuk, ami el tud romlani, az el is romlik, de azt is a fejünkbe kell vésnünk, hogy amit meg lehet javíttatni, azt meg is kell javíttatni.