Ide Ide

állásinterjú
Munka

Így veheted fel a versenyt a legjobb állásért

Még állásbőség idején is nagy a verseny a legjobb jelentkezőkért, és nem árt tisztában lenni, hogy manapság a cégek milyen szempontok alapján szelektálnak a jelentkezők között, illetve hogyan érjük el, hogy az állásinterjúra behívjanak. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amelyre álláskeresőként 2023-ban is szükség lehet.

A munkaerőpiac szereplői

A munka világa kétoldalú egyrészt a munkaadókból, másrészt a munkavállalókból áll. Állandóan létesülnek új cégek, a kisebbek növekednek, ezért munkaerőre mindig szükség van. Mondhatjuk, hogy más az érdeke mindkét félnek, hogy egymásra találjanak, ebben van nagy szerepe a HR szolgáltató cégeknek, amelyre jó példa a magyar tulajdonú Jobtain. A legjobb, és elkötelezett álláskereső megtalálása manapság sem könnyű. Illetve a másik oldal, az álláskereső szempontjából is számos aktuális kérdés merülhet fel, gondoljunk csak a például megfelelő értékálló fizetésre, vagy a munkahelyi biztonság fontosságára.

Hogyan nyerhetjük el a legjobb állást?

Álláskeresőként közel sem mindegy, hogy milyen gyorsan tudunk ismét elhelyezkedni. Az álláskeresés egy rendszeres munka, és nem árt pár aprósággal tisztában lenni, hogy birtokában legyünk a legújabb ajánlatoknak, és az önéletrajzunkat olvasva az állásinterjúig is eljussunk.

Felkészültség a cégről

A mai digitalizált és rohanó életmód idején is örökzöld tanács, hogy állásinterjú előtt tájékozódjunk a céggel kapcsolatban. Miért fontos ez? Élethelyzettől függően elképzelhető, hogy nem az álommunkára pályázunk, hanem a gyors elhelyezkedés érdekében szinte minden aktuális lehetőségre önéletrajzot küldünk. Így az interjú előtt nem árt tudni, hogy a cég mivel foglalkozik, hol van a telephelye, mit tart fontosnak közzé tenni magáról akár a közösségi média felületeken, vagy a saját honlapján.

Felkészültség a jövőbeni munkával kapcsolatban

Nagyon fontos, hogy az interjú előtt nézzük át újból alaposan az álláshirdetést: milyen munkakörbe, milyen aktuális feladat elvégzésre keresnek embert. Nem mindegy, hogy a cég milyen kompetenciákat, szakmai tapasztalatot vár el. Érdemes számba venni a korábbi munkatapasztalatokat, és azt, hogy azokból melyik/mennyi az a szakmai életútból, amit az új munkáltató értékként tud elfogadni. Szánjunk arra is időt, hogy pár példát összeírunk, hiszen kevésbé valószínű, hogy ott stresszhelyzetben a legjobb válaszok jutnak eszünkbe – így kár lenne csak az improvizációs képességünkre hagyatkozni.

állásinterjú

Az első benyomás szerepe

Mint mindenhol, így az állásinterjún is nagy a szerepe az első benyomásnak, ami messze nem csak a megjelenésről, és az ápoltságról szól.

Pontosság

Az első benyomáshoz olyan apróságok is tartoznak, mint a pontosság. Ezért nézzük meg idejében, hogy pontosan hová, és hogyan lehet oda eljutni és hány órára kell menni. Készüljünk fel, hogy még váratlan forgalmi akadályok, parkolási gondok is lehetnek, így ezeket a lehetőségeket is vegyük számításba.

Ápolt megjelenés

Míg sokaknak, vagy a többségnek ez teljesen természetes, addig sok ember sajnos már az interjúra sem megfelelően ápoltan esetenként nem megfelelő állapotban jelenik meg. Pedig ezek az apróságnak tűnő dolgok egyértelműen jelzi a leendő munkáltatónak, hogy az illető körül a dolgok nincsenek rendben.

Mit és hogyan nyilatkozunk

Sem a túlzott szerénység, de az ellentéte, a túlzott magabiztosság sem kelt jó benyomást. Tény, hogy izgatott állapotban nehéz az optimális egyensúlyt megtalálni. Ami eredményes lehet, az az udvariasság, és egyfajta kedves viselkedés a hallgatósággal szemben. A korábbi munkáltató szidalmazása, okolása sem szokott sikerhez, az állás elnyeréséhez vezetni.

Nonverbális kommunikáció

Tény, hogy az állásinterjú egy stresszhelyzet – igaz, idővel kezeléséhez is hozzá lehet szokni. Egyre könnyedebben tudjuk venni, és egyre inkább tudjuk majd önmagunkat adni. Viszont nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a testtartásunk, a kézfogásunk, a mimikáink legalább olyan árulkodóak lehetnek a hozzá értő számára: információs aranybánya a személyiségünkkel vagy épp a hozzáállásunkkal kapcsolatban. Sokan nem értik, hogy mi állhat a sikertelen interjúk hátterében, pedig lehet, hogy csak ezeken az „apróságokon” múlott.