Ide Ide

Egészség

Mi alapján választja ki a fogorvosunk, hogy milyen fogtömésre van szükségünk?

Részben örökletes adottságnak számít az egészséges, és ép fogak, azonban természetesen a nem megfelelő fog-, és szájápolás nélkül fogaink könnyedén elromolhatnak. Már a tejfogak megjelenésétől javasolt a helyes fog- és szájápolást, hiszen a tejfogak megóvása éppolyan fontos feladat, mint a maradandó fogaink védelme. Azonban számos esetben a megfelelő fogápolás mellett is előfordulhat annak a lehetősége, hogy szuvasodnak fogaink. Érdemes ennek elkerülése érdekében évente kétszer elmenni fogorvosunkhoz egy rutin ellenőrzése. Amennyiben szuvas fogat talál, fogtömésre lesz szükségünk.

Mi az a fogtömés?

A fogtömés az egyik leggyakoribb beavatkozás, amely plasztikus állagú anyag. A fogorvos a fogtömés előtt formálható állagban helyezi be az előkészített üregbe, amelyet eligazít és megkeményít.

Néhány éve nagyon sokat fémszínű amalgámtöméseket használtak, napjainkban azonban ezeket az esztétikus pótlások váltották fel. Az esztétikus pótlás a foghoz hasonlít színben is, anyagban is, így alig észrevehető. A leggyakrabban használt tömés típus a kompozit tömés, amely fluorid leadásra képes, így a további szuvasodást előzi meg.

Amennyiben a fogtömés alkalmazása már nem lehetséges, akkor a fogorvos inlay-t, vagyis betétet helyez be. A fogbetétek tartósabbak, amelyek készülhetnek kompozitból, titánból, kerámiából, arany-kerámiából vagy aranyból.

Egy bizonyos idő elteltével a tömések cserére szorulnak, ugyanis a harapás, rágás következtében meggyengül a fogtömés és a fogszövete közötti kapcsolat, így a baktériumok akár könnyebben beszabadulhatnak. Ezek elkerülése végett érdemes meglátogatnunk rendszeresen fogorvosunkat, aki ki tudja szűrni a problémákat, és szükség esetén el tudja végezni az újabb fogtömést, vagy a tömések cseréjét.