Ide Ide

festés
Otthon

Tippek festéshez

Nagyon figyeljünk oda festés esetén arra is, hogy az egyes rétegek ne legyenek vastagok, és a különböző részeket mindig fessünk készre, különben foltos maradhat a felület. A mennyezet festésének esetében a két réteget mindig merőlegesen kenjük egymásra, úgy hogy az utolsó réteg iránya az ablak felé mutasson.

A festés sorrendje: előbb a mennyezet és utána következnek a függőleges falak. A festés különböző részei között, vagy befejeztével nagyon fontos a megfelelő lezárás. A különböző szerszámokat megfelelő oldószerrel alaposan mossuk át, különben a rászáradó festék használhatatlanná teszi. A kimosott ecsetet és hengert nyomkodjuk ki és töröljük meg, majd felakasztva szárítsuk, mert a nedves ecset szálai nagyon könnyen elgörbülve száradnak meg a helytelen tárolás hatására. Ha marad festék vagy lakk a dobozban, a tetejét helyezzük vissza szorosan, mert különben könnyen elkezd beszáradni. Sajnos az ilyen oldott festékek kinyitás utáni szavatossági ideje már igen rövid.

A festés végén és csak a végén mindig nyissunk ablakot, mert az elősegíti a száradást. Téves az az elképzelés, hogy télen nem kell, mert kicsit fűtött szobában a friss levegő szintén szárító hatású. A folyékony festékek vagy tűzveszélyes anyagok, veszélyes hulladéknak számítanak, ezért amennyiben kidobásra ítéljük őket, szállítsuk az ennek megfelelő gyűjtőhelyre. Plusz egy jótanács: a szórópisztolyos festés valamivel kényelmesebb, viszont nagy szaktudást igényel, és eleve csak nagy felületek esetén érdemes használni, emellett a tisztítása időigényes feladat.