Ide Ide

Kert Otthon

Dália gondozása

A dália az egész világon népszerű gumós növény, a nemesítések eredményeként több ezer féle színű, formájú virággal találkozhatunk. Gondozása nem bonyolult, de néhány betegségre és kártevőre érzékeny. A téli fagyok előtt a gumókat fel kell szedni, és alaposan átválogatni. Vágott virágként is kedvelt.

A dália gondozása

A dáliák (Dahlia) igen kedveltek a hosszan díszítő viráguk miatt, mutatós díszei az évelő ágyásoknak. A nagy méretű, erős fejlett gumók tél végén és tavasz elején kaphatók. A dália gondozása szempontjából érdemes megkülönböztetni az egyszerű és a dekoratív dáliák népes csoportját, amelyet május végén ajánlott szabadföldbe ültetni.

Ültetési hely

A dáliák méretükben is különböznek, az alacsony fajták jól fejlődnek balkonládában, míg a magas és a középmagas fajtákat ágyásba ajánlott ültetni. Olyan helyet válasszunk, ahol egész nap éri a napsütés, mivel fényszegény, árnyékos helyen nem fejlődik. Legideálisabb a déli fekvésű része a kertnek.

Dália gondozása

Táptalaj

A dália ültetési ideje tavasz vége, a fagyosszentek utáni meleg időszak. Kiültetés előtt lazítsuk fel a talajt, és trágyázzuk meg. Jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. A nagyra növő dáliákhoz már ültetéskor szúrjunk le támasztó karókat.

Vízigény

A dália közepes vízigényű növény, azonban a virágzás idején rendszeres öntözésről kell gondoskodni, de a pangó vizet nem kedveli.

Betegségek és kártevők

A dáliák érzékenyek a vírusos betegségekre, a dália mozaik-vírus a legkomolyabb veszély, amelyet főként a takácsatka és a levéltetvek terjesztik. A gombás betegségek közül a dália lisztharmat ellen is védekezni kell. A dália gumókat a felszedést követően alaposan válogassuk át, és a beteg, fertőzött gumókat semmisítsük meg.