Ide Ide

Dagály fürdő
Utazás

Világraszóló gyógyhelyek: séta a hazai gyógyfürdők világában

Gyógyhelyeink az egyébként is értékes, hetvenkilenc gyógyfürdővel rendelkező település közül is kiemelkednek azáltal, hogy természetes gyógytényezőjükön felül is tudnak, sőt tudniuk kell felső kategóriás minőséget biztosítani nem csak gyógyszolgáltatásaik terén, de a zavartalan pihenéshez szükséges összes területen.

Összesen tizenhat hazai település vívta ki a hivatalos gyógyhellyé minősítést Magyarországon – érdekes módon nemrég kettő is: Zsóry Fürdő Mezőkövesd és Sóstógyógyfürdő.

A gyógyhelyminősítés – melyet szigorú követelményrendszer mellett az ÁNTSZ ad meg – komoly presztízst jelent az egész település számára: fellendül a turizmus, fejlődik az infrastruktúra, gazdagodnak a helyi polgárok. Viszont a követelmény elérése nem is olyan egyszerű. Ezek alapján mutatjuk be az első részben szereplő négy hazai gyógyhelyet: Sárvárt, Gyulát, Hévizet és Harkányt.

Minősített gyógyhelyek Magyarországon

Sárvár, a tizennegyedikként gyógyhellyé minősített település. Csak 27 év után, 2012-ben került fel a rangos listára annak dacára, hogy a város számos kuriózummal rendelkezik. A Rába völgyében kétféle gyógyvíz is található, melyeket különböző mélységből nyernek, hőfokuk és összetételük is teljesen más, 83 illetve 43 Celsius fokosak. Előbbi, a sós termálvíz kapcsán sokunknak biztosan beugrik a „Köszönjük néked Sárvár” kezdetű dalocskával reklámozott termálkristály, míg utóbbi adja a sárvári fürdő medencéinek vizét.

A fürdő sokrétű és magas színvonalú szolgáltatásai – gondolunk itt a több mint ötvenféle wellness kezelésre, a gyógy- és rehabilitációs kezelések széles skálájára –, valamint hazai minőségi díjai és nemzetközi elismertsége mellett is számos kritérium teljesítése várt még Sárvárra ahhoz, hogy hivatalos gyógyhely válhasson belőle. Kiemelten védett területre előírt levegőtisztaság, fokozottan védett területnek megfelelő zajszint, rendezett zöld területek szükségesek ahhoz, hogy a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételeket elfogadhatónak találja a Tisztiorvosi Szolgálat. Sárvár szerencsés ebből a szempontból, hiszen a Nádasdy család egykori gyümölcsöséből kialakított, 9 hektáros arborétumban „gyógyító” fák, növényritkaságok között pihenhetnek és töltődhetnek fel a fürdővendégek.

Az igazi történelmi fürdőváros, Gyula adottságai semmiben sem maradnak el a sárvári példától, sőt! Az Alföld legmélyebb területén, a legtisztább vizű folyóink, a Fehér- és Fekete Körös deltájában, védett városi erdő vértezi az egykori Almásy-kastély parkja közepén álló Gyulai Várfürdőt. A klasszikus gyógyászati ellátás 2000 négyzetméteren folyik, s emellett szaunaparkkal, élményfürdővel és gyermekparadicsommal folyamatosan bővül. Gyula a Várfürdőnek köszönhetően a Dél-Alföld meghatározó idegenforgalmi központja, melyet nem ért el a posztmodern iparosodás. Mondhatjuk szerencséjére, mert a vendégek gyógyulását hátráltató ipari tevékenység miatt a város könnyen elveszíthette volna gyógyhelyminősítését.

Nemcsak gyógyhatásában, de élővilágában is kuriózum a félszáz hektáros véderdő közepén fekvő Hévízi-tó, melyet egy hideg és egy meleg forrás táplál és állítja be az optimális és természet diktálta hőmérsékletet. A tavat kétméteres páraburok fedi, a vízen tündérrózsák, partján mocsári ciprusok élnek, míg állatvilága különösen télen éled fel. A meleg tó vonzza a madarakat; állandó téli lakó a vöcsök, de több kárókatona és szárcsa költözik át a Balatonról, egy-egy szürke gém, hattyú is tiszteletét teszi. A kiváló vízminőségnek köszönhetően ártalmatlan vízi siklók is hasítják a tó tükrét. Természeti csodáin túl jó tudni a Hévízi-tóról azt is, hogy Dr. Moll Károly az 50-es években itt kísérletezte ki a gerincbántalmak kezelésében forradalmi jelentőségű súlyfürdőt.

Legek tekintetében talán Harkányi gyógyfürdő zsebelheti be a legnagyobb díjat, melynek a közelmúltban a milliárdos fejlesztéseknek köszönhetően a Magyar Fürdőszövetség az elérhető legjobb, ötcsillagos minősítést adta. A harkányi víz különlegessége, sőt, bátran állíthatjuk, világszenzációja, hogy jelesre vizsgázott a párizsi konferencián a psoriasis, azaz a pikkelysömör költséghatékony és tartós gyógymódjaként.

Harkány különösen jó adottsága, hogy a gyógykezelés mellett megfelelő keretet nyújt a szabadidő eltöltéséhez, mely a család többi tagja számára is élvezetes üdülést biztosít mind a fürdőkomplexumon belül, mind azon túl is.

A fürdőt 13,5 hektáros őspark veszi körül, ahol a szabadtéri medencék a strandszezon meghatározó helyszínei lesznek a sportpályákkal karöltve. Harkány környékén fantasztikus túrák várják a kúrákon részt vevőket és családtagjaikat a villányi borokat adó pincefalvakban és a közeli Siklósi várban, a természet felfedezésére a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti részét barangolhatják be, míg a nagyvárosi kulturális közeget Pécsett találják meg.
Forrás: termalfurdok.com, itthon.hu