Ide Ide

Utazás

Felújítják a gyulai Százéves Cukrászdát

Felújítják a műemléki védelem alatt álló gyulai Százéves Cukrászdát, a Dél-Alföld egyik legértékesebb, több mint kétszáz éves emeletes városi polgárházát.

A Százéves Cukrászda Gyula történelmi belvárosának harmadik legértékesebb műemléképülete a várral és a jelenleg felújítás alatt álló Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastéllyal együtt. Az épület amellett, hogy műemléki védelem alatt áll, idegenforgalmi nevezetesség is, a Gyulára pihenni és gyógyulni érkező turisták körében a cukrászda kihagyhatatlan, az átutazók is szívesen pihennek meg a több mint másfél évszázados, történelmi polgári hangulatot idéző termekben – tette hozzá.

A beruházás keretében felújítják az épület késő copf és empire stíluselemekkel díszített, 1801-ben épített homlokzatát, a megrongálódott vakolatot és az eredeti színeket megőrizve festik újra a külső falakat. Restaurálják a cukrászdán található 55 nyílászárót, a régi kazánt energiatakarékos berendezésre cserélik. A kivitelezési munkálatok rövidesen elkezdődnek, ősszel fejeződnek be, a cukrászda az építkezés ideje alatt is folyamatosan üzemel.

Az emeletes polgári ház több mint kétszáz éve épült, egy tűzvész után, 1801-ben idős Czigler Antal tervei alapján Trachberger János nyugalmazott főhadnagy és felesége, Dank Anna építtette. A földszinten 1803-ban édesség és csemege üzlet működött, később gyógyszertár. A cukrászdát Salis András cukrászmester alapította, tőle vette át 1854-ben az alapító rokona, Reinhardt József. Legutolsó tulajdonosa 1984-ig Jánosi Imre volt, utána az önkormányzat tulajdonába került az épület.
A házat 1981 és 1989 között újították fel és állították helyre legutóbb.