Ide Ide

forgószék
Munka Vásárlás

Hogyan válasszunk kényelmes irodai széket

Manapság közismert, hogy az ülőmunkát végző munkahelyeken nagyban növeli a hatékonyságot egy megfelelő irodaszék, és hosszú távon a betegség miatti hiányzás egy részére is hatással van. Ugyanakkor sok esetben ez nem filléres beruházás, de érdemes olyan befektetésként tekinteni rá, amely a termelékenység és az egészség terén térülhet meg.

Az ergonómia szerepe napjainkban

Az elmúlt években nem csak az alkalmazottak munkához való hozzáállása alakult át, de a munkahellyel, így a kényelmes munkavégzés feltételei terén is változtak a dolgozók elvárásai. Az ergonómiának egyre nagyobb szerepe van, hiszen köztudott, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a munkaállomásokat milyen bútorokkal – asztalokkal és székekkel – rendezzük be. Elvárás, hogy a sokoldalúság mellett a kényelem is szerepet kapjon. Az ülőmunkát terhelő derékfájás már egy során is tetemes munkaidő kiesést okozhat, így ha egyhuzamban több órát kell számítógép mellett tölteni, közel sem mindegy, hogy a munkát milyen széken illetve asztalmagasságnál végezzük.

A hatékonyság, a koncentrációs képesség és az egészségmegőrzés szempontjából minimális elvárás, hogy az alkalmazottak számára egy megfelelő széket biztosítsunk. Egy kényelmes és minőségi irodai forgószék így ma már elengedhetetlen bútordarabja munkahelyeknek.

A jó irodai szék ismérvei

Manapság szinte minden irodában van irodaszék, forgószék, a vezetői irodában pedig vezetői forgószék is helyet kap. Tény, hogy a legjobb irodaszéket nem könnyű megtalálni, hiszen mindenki más-más típusú székben érzi magát kényelmesen. A kiválasztást számos tényező befolyásolja, ezek között a legfontosabb a személyre szabhatóság: a használója testmagasságától, a munkakörnyezetétől, de még a testsúlyához mérten is különböző igényeknek kell megfelelni. A kellemes kárpitozás nem csak a dizájn szempontjából fontos. Jó, ha minden évszakban kellemes ülést biztosít, és a meleg napokon sem fülled be.

Háttámla

A háttámlának a gerincoszlop helyes megtartásában hatalmas a szerepe. Egy ergonomikus forgószék legalább középmagas, vagy magas háttámlával rendelkezik, de semmiképp nem a hátközép alatt ér véget. A hosszú, folyamatos ülőmunkában nem árt, ha időnként a nyakizmokat is pihentetni tudjuk, így a fejtámla hasznos kiegészítő lehet. A háttámla beállítható az ülőrésztől függetlenül is, és szabályozható a dőlési szög is.

Deréktámasz

Egy ergonomikus szék igen fontos eleme az állítható deréktámasz, mivel a gerinc íves formája a folyamatos terhelés miatt elferdülhet. Az a legjobb, ha az egyéni igényeknek megfelelően a gerinchez állítható be a legtökéletesebb helyzetbe.

Ülésszélesség, és ülésmélység

Egy átlagos testalkatú ember számára kényelmes lehet a 45-50 cm-es ülőfelület. Nagyon fontos a szék ülésmélysége, és ideális esetben a hát hozzáér a háttámlához, és 10-15 cm-re van a térdhajlat az ülőrésztől. Az ülőrész legyen párnázott, biztosítva az egyenletes súlyelosztást, és kényelmesen támassza alá a feneket és a combokat. Az ülőfelület párnázata ideális esetben legalább 35-55 mm vastag és idomuljon a fenék formájához.

Kartámasz

Az irodai számítógépes munka a vállakat, a karokat és a csuklót is megterheli, egy jó szék rugalmasan alátámasztja a karokat, megelőzve ezzel a manapság igen gyakori csukló és alkar panaszokat.

A jó vezetői forgószék ismérvei

A vezetői irodába úgy kell az irodabútort kiválasztani, hogy a praktikum mellett a tekintélyt is sugározza, hiszen a főnök ajtaján belépve az asztalon és a széken akad meg először a szemünk. Általában alapfelszereltségnek számít a gázliftes mechanika, és jó, ha hintamechanikával is rendelkezik. Mivel a vezető is hosszú időt tölt el benne naponta, így nem árt, ha egyéb extrákkal is rendelkezik, például (állítható) fejtámlával, és magasított háttámlával. A bőrborítás eleve eleganciát és megbízhatóságot sugároz.

Irodai szék vásárlása

A kényelmes és ergonomikus munkakörülmények kialakítása ma már nélkülözhetetlen, ugyanakkor már rövidtávon megtérülő befektetés. A különböző webáruházak kínálatában az irodai asztalok és irodai forgószékek kedvező áron vásárolhatók meg. A jó minőségért érdemes a www.hawaj.hu weboldalt felkeresni, ahol pár kattintással mindent beszerezhetünk, ami a hatékony munkához elengedhetetlen.