Ide Ide

grafológia
Munka

A grafológiai elemzés

Személyiségjegyeinket a grafológus szakember akkor is képes megállapítani, ha soha nem találkozott velünk. Hogyan? A kézírásunk segítségével. Néhány sornyi betűvetés és fény derül a párkapcsolati, munkaköri és magánéleti gondjainkra.

Az írásod olyan, mint az ujjlenyomatod, egyedi és személyre szabott. Az évek során együtt változik a személyiséggel és befolyásolja a mindenkori lelki állapotod.

A grafológia és a pszichológia szoros kapcsolatban állnak egymással. Mindkettő a lélek feltárásával foglalkozik, megmutatja a belső világod legrejtettebb vonásait is.

Hazánkban a rendszerváltás után lett elismert tudomány. Két vállfaját gyakorolják, a rendszerszemléletű grafológiát és a holisztikus irányzatot. Előbbi az írás fizikai elemeit analizálja, figyelembe véve a betűk egyedi torzulásait és az írás globális egészét. Az utóbbi a test-lélek-szellem egységére helyezi a hangsúlyt. A problémák feltárására, a lehetséges beavatkozási és megoldási módokra koncentrál.

A kézíráselemzés ma már az állásinterjúkon is bevett gyakorlat. A jelöltnek 15-20 sort kell papírra vetnie, majd a grafológus az általános elemzés során ellenőrzi, alkalmas-e a pályázó az adott posztra.

Egy grafológiai elemzés során mintegy 120 írásjegy kerül górcső alá. Emellett a szakértő szemügyre veszi a leírt felület nagyságát, a margók betartását, illetve a mellettük hagyott helyet. Megvizsgálja a betűk méretét, formáját, dőlését.

A mindenkori írásunkat befolyásolja a környezet, a fényviszonyok, a beszűrődő zajok, a hőmérséklet, a hangulatunk, a közérzetünk, hogy viselünk-e szemüveget, vagy kontaktlencsét. A tökéletes minta sima, A/4-es papírra készül, levél formában, megszólítással és aláírással, természetesen fejből írva.

Az írásminta pontatlan képet adhat, illetve értelmezhetetlen lesz, ha filctollal készül, vagy diktálás után íródik. Az első soroknál általában még ügyelünk rá, utána viszont automatikussá válik a folyamat.