Ide Ide

gránátalma hatása
Étel-Ital

Gránátalma hatása

A gránátalma egy fantasztikus szupergyümölcs, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb létfontosságú tápanyagokkal, amelyek valósággal feltöltik szervezetünket.

Ráadásul a gránátalma kiemelkedően magas arányban tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is, melyek védelmezik valamennyi sejtünket a romboló hatású szabadgyökök tevékenységétől.

A gránátalma kiemelkedő antioxidáns hatásai

A gránátalmában természetesen felelhető a 2 legismertebb antioxidáns tulajdonságú vitamin, vagyis a C-és E-vitamin is.

A C-vitamint mindenki ismeri, hiszen közismerten az egyik legjobb immunerősítő vitaminunk. Azonban azt is érdemes tudni róla, hogy egyben a leghatékonyabb vízben oldódó antioxidánsunk is, mely létfontosságú számunkra, hiszen nélküle igen rövid időn belül elpusztulnánk.

Az E-vitamint még nem sokkal ezelőtt is a legerősebb antioxidánsnak tartották, s bár mára már kiderült, hogy léteznek nála erősebbek is, de így sem kell szégyenkeznie egyáltalán. E vitamin szintén nélkülözhetetlen számunkra, hiszen például jelentősen hozzájárul az érfalak felületének épen tartásához és a sejtek közötti zavartalan kommunikációhoz, de az öregedési folyamatok lassításában is kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A gránátalma körülbelül 6-7-szer erősebb antioxidáns értékkel bír, mint a vörösbor vagy a zöld tea.

A gránátalmában fellelhetőek a flavonoidok és az antocianidin is, melyek kiemelten erős antioxidáns hatással rendelkeznek.
Ezeknek köszönhetően a gránátalma különösen erős védelmet biztosít a szabadgyökök ellen, melyek folyamatosan, megállás nélkül támadják és károsítják egészséges sejtjeinket, s így komolyan veszélyeztetik egészségünket.

A gránátalma különösen hatékony lehet az érszűkület orvoslásában, mivel vizsgálatok szerint roppant nagy hatékonysággal képes csökkenteni a rossz, LDL-koleszterin miatt kialakult lerakódásokat az erekben. A gránátalma ezzel a hatásával is nagymértékben támogatja a szív-és érrendszer egészségének megőrzését.

A gránátalmában jelen van a szelén is, mely szintén kiemelt antioxidáns hatással rendelkezik, s mely ásványi anyag egyre fontosabb szerepet tölt be a daganatos betegségek megelőzésében.
Az antioxidáns vegyületek különösen fontosak a degeneratív folyamatok megelőzése terén, s emiatt a rákos megbetegedések elleni küzdelemben is nélkülözhetetlenek.

A gránátalma rákellenes hatásait több ízben vizsgálták, és az eredmények igen biztatóak, mivel a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a gránátalma hatékony lehet a mell-, tüdő-, prosztata-, vastagbél-és bőrrák megelőzése terén.