Ide Ide

Koronavirus munkahelyeken
Egészség

Koronavírus a munkahelyeken – hogyan teszteljünk?

A koronavírus-járvány megjelenése és elterjedése sajnos nem csupán az alapvető emberi kapcsolatainkban hozott gyökeres változásokat, hanem a munkánkkal, munkakultúránkkal összefüggésben is.

Megváltozott a kapcsolattartásunk módja, gyakorisága és intenzitása. Viszont, amíg a magánéletünk során mi határozhatjuk meg az emberi érintkezéseink formáját és mi dönthetünk a vírussal összefüggő óvatosságunk mértékéről, veszélyeztetettségünk, egyéb kondícióink és a körülöttünk élők egészségi állapotának függvényében, a munkahelyen ennek felelőssége a munkáltatót terheli.

Minden munkáltatónak az a célja, hogy dolgozói egészségesen és minél nagyobb létszámban legyenek munkavégzésre alkalmas állapotban. Így ezáltal is kiemelt érdekük fűződik ahhoz, hogy a koronavírus terjedését, amennyire csak lehet, megakadályozzák. Ennek eszköze nemcsak a vírus terjedését gátló intézkedések bevezetése, hanem a már kialakult fertőzéssel érintett munkavállalók minél hamarabb történő kiszűrése és elkülönítése, mégpedig a fertőzés továbbadásának elkerülése érdekében. Napjainkban létfontosságú, hogy a munkaközösség tagjait akár nagy számban és gyorsan tesztelni képes eszközök álljanak a munkáltatók rendelkezésére – a nagy vagy közepes dolgozói létszámmal rendelkező cégeknek egyértelműen érdemes rendszeresen tesztelniük az alkalmazottakat.

Ajánlott antigén gyorsteszt cégek számára

Szerencsére ezen igényre egyre több gyártó reagál, így már olyan, rendszerint tesztkazetta formájában elérhető antigén gyorstesztek kaphatók, amelyek képesek kimutatni az aktuális koronavírus fertőzést. Az antigén tesztek rendkívül gyorsan, 10 perc alatt, 98,99 százalékos pontossággal eredményt mutatnak a fertőzöttség állapotáról – ilyen például a Vazyme antigén Covid-19 koronavírus gyorsteszt. A tesztek típusától függően orrból, csupán 2 cm mélyről, orrgaratból vagy szájgaratból vehető minta a gyorstesztek elvégzéséhez.

Kijelenthetjük, hogy a munkáltatók rendszeresen végzett koronavírus-szűrése hatékonyan képes hozzájárulni az egészséges dolgozói létszám minél nagyobb mértékben történő fenntartásához, így a naprakész információk birtokában szükség esetén a munkáltató sokkal gyorsabban tudja bevezetni a megfelelő protokollokat is.