Ide Ide

villanyszerelő szakma
Oktatás

Távlatok egy régi szakmában, avagy a villanyszerelő szakma új szemszögből nézve!

A házunkat felújító szakemberek beszélgetése közben figyeltem fel, hogy egyikük, egy építőiparban dolgozó fiatalember kért tanácsot, hogy milyen szakmát lenne érdemes választania – erre jelentős időt, pénzt és energiát fordítva -. Távlati terveit ecsetelve elmondta, hogy szeretne önállósulni és a jelenlegi munkájánál magasabb szintű tevékenységet kíván végezni. A jelenlévő úr, aki több évtizedes műszaki – kivitelezési múlttal rendelkezik, a villanyszerelő szakmát javasolta a fiatalember részére.

Összegyűjtöttem a leglényegesebb gondolatait, és bízom benne, hogy, ha hasonlóan pályamódosításon, vagy akár továbbtanuláson gondolkodsz, számodra is jó tanulsággal szolgál.

Mielőtt beiratkoznál egy villanyszerelő tanfolyamra, célszerű számba venned, hogy rendelkezel – e, a következő tulajdonságokkal: precízség, alapvető műszaki érzék, a folyamatos továbbképzés igénye.

villanyszerelő

A szakember szerint, az okosházak megjelenésével, (amelyeket modern elektronika és gépészet vezérel) nagyon sok szakma átalakult, többek között a villanyszerelő szakma is. Régen a fázisceruzát használtak, mostanság akár laptopra is szükség lehet. Míg korábban az erősáramú rendszerek ismeretében kábeleket húztak be, konnektorokat kapcsolókat építettek be, addig mára intelligens villanyszerelői ismeretekkel kell rendelkezni, hogy a megbízó igényeihez igazodva végezzék el az egyes rendszerek telepítését.

Továbbá hangsúlyozta, hogy míg régen, egy jó szakember számos alapvető munkát – vízvezeték szerelés, elektromos gépek bekötése, stb., – gond nélkül el tudott végezni, addig manapság nagyon fontos, hogy megfelelő képzést, és gyakorlatot nyújtó helyen szerezze meg a jelentkező a képesítést.